pepers

Het  “warme broertje” van de zoete paprika, is scherper en pikanter. Plantkundig gaat het eigenlijk over hetzelfde.  Paprika heeft grotere vruchten die zoet smaken en als gekookte of rauwe groente gebruikt worden.
De peper heeft kleine lange en meestal smalle vruchten die bij rijpheid erg pikant worden. In de keuken worden deze vooral als specerij gebruikt.
Is afkomstig uit Zuid-Amerika   en in de 16de eeuw werd hij Spanje ingevoerd en verwierf bekendheid als “Spaanse peper”.

Wat heeft deze groente te bieden ?
Wat zit in deze per 100 gram vers product.
Mineralen: 25 mg calcium; 0,4 mg ijzer.
Vitaminen: 0,70 mg caroteen; 0,03 mg B1 en 0,07 mg B2; 100 mg vitamine C. (!) Naast veel vit.C bevat deze ook veel vitamine P. Dit is een stof die de “doorlatendheid” van de bloedvaten normaliseert en de bloedsomloop stimuleert.
Voedingswaarde: 24 kcal.

Rassen.
• Spaanse lange rode.
• Westlandse lange rode.
• Amando deze geeft ook mooie langwerpige vruchten.
• “de Cayenne” scherpe peper met lange smalle vruchten.

Tips bij het zaaien en teeltzorgen.
• Indien je deze zelf zaait zorg voor voldoende warmte want het is net als de paprika een koude gevoelige plant.
• Zaden uitzaaien in pot of teil binnenshuis in zaaigrond gebeurt in de maand maart.  Deze een paar mm afdekken en goed aandrukken. Vochtig houden. De temperatuur van de kleine plantjes mag eigenlijk niet onder de 20° dalen.
• De teelt vraagt veel tijd omdat het een eerder trage groeier is. In principe mogen de temperaturen niet onder de 15°C dalen nadat de planten worden uitgezet op hun definitieve plaats..
• Onder bescherming kunnen deze planten 1 meter hoog worden.
• Zoek in ieder geval een beschutte plek voor deze planten.
• Dit vruchtgewas vraagt een humusrijke bodem, voorzien van compost en eventueel aangevuld met wat organische meststof waar vooral kalium  in aanwezig is.
• Laat de bodem vooral niet te droog worden want daar houd deze plant niet van. Hierdoor kan de plant  onder de luizen komen te zitten, die deze  snel verzwakken.

Gewasbescherming en oogst.
• Er zijn nogal wat gasten die deze kunnen belagen. Hier zijn de schimmelaantastingen veel voorkomend.  Grijsrot is een schimmel die vooral te wijten is aan het niet kunnen opdrogen van het gewas. Niet te dicht planten en beschermen als het kan.
• Sclerotiniarot: ontstaat aan de voet van de plant en de herkenning zijn bleekbruine vlekken aan de voet van de planten. Er komt een wit schimmelpluis op en de planten gaan rotten. Vooral te wijten aan een gebrek aan vruchtafwisseling.
• Luizen en spint: vooral bij droogte komen deze de planten belagen en zuigen aan de onderzijde van het blad. Deze misvormen (spint) en vergelen ( luizen) en vallen af. Deze laatsten laten een roetdauwschimmel achter.
• Andere belagers zij rupsen afkomstig van vlinders en motten.
• Een kalkgebrek kan neusrot veroorzaken alsook sterk wisselende temperaturen.
• De oogst van de vruchten kan al aanvangen in juli onder glas en in september buiten.
• Het korten van de dagen speelt voor de plant geen rol want het is een dag neutrale plant.
• De beste bewaartemperatuur ligt rond de 8°C. en men kan zeker een aantal weken deze groente bewaren, afhankelijk van de temperatuur.

Als teelt is deze groente zeker niet de gemakkelijkste maar ze bezorgt de tuinder veel voldoening als de vruchten worden geplukt.

comments powered by Disqus

Gerelateerde activiteiten

Lavagraphics