spinazi
Wie kent deze snelgroeiende groente niet, die in de lente zorgt voor een flinke portie vitamine C, caroteen en B1 en B2, en als mineralen een grote hoeveelheid calcium en ijzer.
Spinazie zou in geen enkele tuin mogen ontbreken omwille van al deze eigenschappen. Ze groeit heel graag op lichte, goed doorlatende kalkrijke gronden die voorzien zijn van een flinke portie compost. De beste resultaten worden behaald vroeg in het voorjaar en de lente. In de zomer hebben de meeste soorten de neiging om vlug door te schieten.
Rassen: Nores type Noorman; reuzen van Viroflay; vroeg Reuzenblad (scherpzadig)
Tips:
- Rondzadige soorten zoals Noorman en Viroflay kunnen niet zo goed tegen de koude. Deze rassen hebben dan ook de neiging om snel door te schieten bij koude, schrale periodes. Ze doen het wel goed in de lente bij temperaturen rond de 15 graden.
- De scherpzadige soort doet het heel goed vroeg in het voorjaar: zaaien buiten maart /april. Niet breedwerpig, maar op rijen 20 cm van elkaar. (zie afbeelding)
- In de serre en ook buiten is de scherpzadige soort een wonderbare groeier. Dan moet je deze wel zaaien begin februari. Breedwerpig zaaien, lichtjes afdekken maar vooral de zaden goed vastdrukken. De opbrengst zal u met verstomming slaan… Wordt het te warm, dan zal deze soort opschieten.
- In het najaar, eind augustus tot half september, is deze soort terug aan de beurt, maar dan terug buiten in volle grond op rijen 20 cm van elkaar.
- Zaai niet te dik, niet zozeer omwille van de opbrengst maar vooral omwille van schimmelaantasting.
- De rondzadige soorten worden best dun uitgezaaid, ook op rijen. Bij een ruimte in de rij van 5 cm, is het mogelijk om spinazie te telen met grote groene malse bladeren.
- Een zomerteelt is niet aan te bevelen, omdat onder invloed van de lange dagen en relatief hoge temperaturen de meeste rassen snel de hoogte in schieten.
- Op lichte gronden kan het wel eens nodig zijn de opkomende plantjes grondig te broezen met de gieter.
comments powered by Disqus