winterpostelein

Kennismaking

Winterpostelein doet zijn naam eer aan en is dan ook een echte wintergroente. Is eenjarig en is afkomstig uit Noord – Amerika en is via Cuba en Mexico bij ons aangeland. Ondanks het feit dat het plantje erg teer is, is het tegen onze koude winters opgewassen. Enkel bij strenge vorst is afdekken nodig.
Met zijn ruitvormige blad en het schotelvormig stengelblad is het duidelijk herkenbaar tegenover zijn “zomergenoot”. Deze laatste is forser  en vleziger van structuur.
Op het blad komen kleine witte bloemetjes te staan.

Wat heeft deze groente te bieden?

Wat zit in deze groente per 100 gram vers product?
mineralen: 130 mg calcium; 3 mg ijzer.
vitaminen: 1,70 mg caroteen ; 0,06 mg B1 en 0,04 mg B2;  20 mg C.
Is een van de beste plantaardige bronnen van omega 3. Dit vetzuur helpt het hart gezond te houden.
voedingswaarde: 10 kcal.
Een goede reden  om deze groente een verblijfplaats in jou tuin te geven is dan ook evident.

Tips bij het zaaien en teeltzorgen:

- Groeit op alle gronden, maar doet het vooral goed op de meer “zanderige bodem”.
- Is tevreden met weinig. Geen extra voeding nodig. Wordt meestal als nateelt gezaaid.
- Houd van halfschaduw en kan goed tegen de koude.
- Je kan deze zaaien op rijen 20 cm van elkaar of breedwerpig. Op rijen zaaien heeft echter het voordeel dan je kan wieden tussen de plantjes.
- Van de winterpostelein zijn geen afzonderlijke rassen bekend.
- De zaaidiepte is nagenoeg aan de oppervlakte. De zaden worden zeer ondiep gelegd .
- De zaden goed aandrukken en broezen direct na het zaaien zal de opkomst bevorderen.
- De grond goed vochtig houden tot na de opkomst.
- Vanaf de kieming tot de oogst duurt het nog ongeveer drie weken tot de oogst. De plantjes staan dan zo een 10 à 15 cm hoog.
- Indien je niet te laag afsnijd kan je nog een 2de keer oogsten.
Gebruik in de keuken.
- Heerlijk in salades, soepen, vlees – en visgerechten.
- Heeft een licht zurige smaak.
- Rauw in salades geeft het de schotel een “extra dimensie”.
- Kan ook gekookt worden als spinazie.
- De bewaring is heel kort: 2 dagen in een koelkast. Let erop het blad zo weinig mogelijk te kwetsen.

comments powered by Disqus

Gerelateerde activiteiten

Lavagraphics