vorming ecologisch tuinieren: pepers, augurk en purple queen

Een augurk is een kleine komkommer. Met dat verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Er zit eigenlijk kraak nog smaak aan. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken; van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).

Spaanse peper, ook wel rode peper behoort tot het geslacht capsicum (uit de nachtschadefamilie waartoe ook de tomaat en de aardappel behoren.) De stof die voor de pikante, hete smaak zorgt is capsaïcine. Bij korrelpeper is dit piperine. De benaming spaanse peper zorgt wel voor de nodige verwarring, want paprika's en pepers zijn plantkundig gezien hetzelfde maar de namen worden weleens dooreen gebruikt. Er bestaan trouwens ‘hete'pepers die eruit zien als paprika, en paprika's die behoorlijk scherp kunnen zijn. In het Engels heeft men het daarom zowel voor paprika als peper over sweet peppers en hot peppers

De stamslaboon 'Purple Queen' (Phaseolus vulgaris) heeft een mooie aparte paarse kleur, die tijdens het koken verkleurd naar groen. De bonen kunnen wel 15 cm lang worden! Ze zijn zeer geschikt om vroeg uit te zaaien.

Lavagraphics