vorming ecologisch tuinieren: ramenas, boerenkool en staakbonen

Rammenas noemt men ook wel zwarte radijs. Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes. Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Ze smaken zachter. Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën, wat de smaak uiteindelijk toch milder maakt dan verwacht.

Staakbonen leveren een gigantisch hoge opbrengst op een kleine oppervlakte, ze zijn dus zeer geschikt voor kleine moestuintjes. De jonge planten rond de klimstaken leiden. Deze boontjes blijven heel lang draadvrij.

Boerenkool is een mooie en decoratieve kool uit de grote kolenfamilie meer bepaald uit de familie van de kruisbloemingen. Als één van onze oudste kolensoorten staat ze het dichtst bij de wilde kool. Is wat in de vergetelheid geraakt wellicht omwille van haar gevoeligheid voor de “witte vlieg”. Maar van de familie kool is zij één van de meest gemakkelijk te telen kolen die ook het minst eisen stelt.

Lavagraphics