Rabot op je Bord wint Food Waste Award

Er komen steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Met de Food Waste Awards, die donderdagavond voor het eerst werden uitgereikt, willen de initiatiefnemers die projecten in de kijker zetten. ‘Als al deze kandidaten samenwerken, kunnen we de omslag nog versnellen.’

De Food Waste Awards belonen de beste ideeën van gemeenten, bedrijven en initiatieven om voedselverlies tegen te gaan. Zo kaapt Stad Gent met zijn Restorestje de prijs voor ‘lokale overheden’ weg. Gent werd geprezen omdat ze als eerste stad honderd restaurants aan boord kregen die overschotten aan hun klanten aanbieden in een Restorestje.

De pioniers van Rekub werden uitgeroepen tot de beste ‘voedselverlies ondernemers’. De non-profitorganisatie scoorde met hun pop-up restaurants waar ze uitsluitend met voedseloverschotten koken en een eigen app waarmee winkeliers kunnen communiceren over de overschotten ze voor een lagere prijs wegdoen.


De Reo Veiling gooide hoge ogen met de schaal waarop ze werken en haalde het in de categorie ‘bedrijven in de voedingssector’. De coöperatieve telersvereniging verhandelt meer dan zestig verschillende groente- en fruitsoorten voor de versmarkt en hun voedseloverschotten zetten ze af naar sociale organisaties, voor diervoeder en als natuurlijke bemesting op akkers.

Rabot op je bord, dat de toegang tot gezonde voeding wil verhogen voor mensen in armoede door producten te vervaardigen met kwalitatieve voedseloverschotten, werd verkozen als beste ‘organisatie die sociaal aan de slag gaat met voedselverlies’.

Shak’Eat en WOW FOOD werden dan weer beloond als beste ‘nieuwe innovatoren’. Zij zijn de laureaten van het innovatietraject de Food Waste Challenge.

Samenwerken

Het initiatief gaat uit van de vzw Food Surplus Entrepreneurs Network, die op Europees niveau een aantal innoverende initiatieven op vlak van voedselverlies overkoepelt. Een onafhankelijke jury nomineerde per categorie telkens drie initiatieven, waarna het brede publiek kon stemmen voor zijn favoriet.

Organisator Jasmien Wildemeersch was onder de indruk van alle kandidaten. ‘Ze tonen dat het mogelijk is voedselverlies in Vlaanderen te bannen. Als al deze kandidaten samenwerken, kunnen we de omslag nog versnellen.’

‘Voedselverlies is een zwaar maatschappelijk probleem dat zich in elke fase van de voedselketen voordoet, van het steeltje van de paddenstoel dat weggesmeten wordt tot de cateraar die het aantal mensen dat hij moet voeden overschat heeft en de burger die de komkommer laat verkommeren in zijn frigo. Op die manier gaat in totaal een derde van de totale voedselproductie verloren, wat toch wel heel veel is’, aldus Wildemeersch.

http://m.standaard.be/cnt/dmf20170209_02721687
http://deredactie.be/…/vrtnieuws/cultuur%2B…/media/1.2887594
http://weekend.knack.be/…/food-w…/article-normal-813071.html
http://kw.knack.be/…/reo-veiling…/article-normal-250485.html
http://www.vilt.be/reo-veiling-krijgt-food-waste-award

comments powered by Disqus

Gerelateerde activiteiten

Lavagraphics