peterselie

Kennismaking. 

Heerlijk geurend keukenkruid en groente die met zijn pittige smaak al menig hart heeft verovert.  Peterselie is afkomstig uit het Middellandse – Zeegebied. Wordt rauw gegeten, maar de krul wordt soms veel gebruikt als garnituur en wordt wel eens gebakken.  In elke moestuin is deze groente of kruid wel te vinden. Naast de krulpeterselie is er ook de meer aromatische “vlakke peterselie” . Is minder mooi van uitzicht en is daarom ook minder terug te vinden in de tuin.

Wat heeft deze groente ons te bieden?

In 100 gram vers product is te vinden:
Mineralen: 40 mg calcium; 10 mg ijzer.
Vitaminen: 3,20 mg caroteen ; 0,06 mg B1 en 0,28 mg B2;  125 mg C.
voedingswaarde: 26 kcal.
Bevat een grote hoeveelheid vitamine C, wat niet veel groenten is meegegeven !

Rassen:

Er zijn twee types terug te vinden: de “gladbladige” waarvan de “gewone snij” het belangrijkste ras is. Is veel aromatischer dan zijn broer “de gekrulde peterselie”.
Deze te oogt wat mooier, maar de smaak is minder.
Enkele rassen: Moskrul; Bravour; Frison; Dubbele krul

Tips bij het zaaien en teeltzorgen:

- Bodem:  groeit op alle gronden, als ze maar voldoende humus en vocht bevatten.
- Bemesting: Goedverteerde compost heeft hij graag, maar geen verse mest of halfverteerde compost want dan wordt hij ziek en kwijnt hij weg.
- Op kali heeft deze groente het ook niet zo begrepen.
- Plaats in de tuin:  op het perceel van de bladgewassen en als het mogelijk is liever wat in de schaduw dan in de volle zon. Wordt beschouwd als een hoofdteelt en vermijd daarom als voor – of nateelt groenten die tot dezelfde familie behoren  zoals wortel; selder; kervel; knolvenkel.
- Zaaien:  Breedwerpig of op rijen, maar op rijen van 20 tot 30 cm afstand is het best. Het is een trage kiemer waardoor het nodig is om tussen de plantjes het onkruid tijdig te verwijderen. Het kiemproces kan gemakkelijk 3 weken duren en in zandgrond is het best de bodem vochtig te houden. De zaden worden enkele mm bedekt, maar vooral wordt de grond goed aangedrukt. Hoe beter het contact met de grond is, hoe beter de kieming zal verlopen.
Nog iets over de zaden: deze zijn 2 à 3 jaar kiemkrachtig. 1 gram bevat ongeveer 600 zaden. Dun zaaien is dan ook de boodschap.
- Zaaitijdstip: vanaf aanvang maart onder glas en dan ononderbroken buiten tot augustus.
- Oogsten: Hier kan je blijven aan snijden tot de groei in de herfst stilvalt. Bewaren kan je deze groente niet, maar hem wel beschermen tegen vorstweer door er stro en afgevallen bladeren over te leggen.
- Voor een verlate teelt : Als je in augustus  dan terug zaait onder koud glas kan je de winter door oogsten.
- Voor de teelt in potten:  Dankbare groente om in potten te telen. Zorg voor een voedzame grond. Dit kan een mengsel zijn van potgrond en compost (goed verteerde), eventueel wat lavagruis erbij. De planten welke zijn voorgezaaid in de pot zetten, en goed aandrukken.

comments powered by Disqus

Gerelateerde activiteiten

Lavagraphics