De Jos van Velt leerde ons alles over scherpzadige spinazie, Ellen brengt verslag uit

Jos legt ons uit dat spinazie kerngezond is, boordevol vitamines zit maar dat we de groente best niet rauw eten. Rauwe spinazie smaakt misschien niet slecht in een slaatje, maar het bevat nitraten wat kan leiden tot darm en maag klachten. Daarom raadt Jos aan de spinazie te koken of te stoven. 

Maar bon... hoe zelf spinazie kweken?

Het zaad dat we in handen krijgen is meer dan genoeg. Als we de helft gebruiken om te beginnen, zou het moeten volstaan.
We kunnen breedwerpig of in rijtjes zaaien, Jos raadt de tweede optie aan. Dit maakt alvast het onkruid wieden makkelijker. De rijtjes moeten max. 20 cm uiteenliggen, voor kleine tuintjes toch een minimum van 10cm.
Steek de zaadjes zo’n 5 mm diep. Bij de meeste zaden moet je ze maar zo diep stoppen als de dikte van het zaad.  Dit geldt voor 90% van alle groenten. Grote uitzonderingen zijn boontjes, erwten en tomaten. Anders raken onze groentjes niet boven de grond of krijgen ze te weinig warmte.
Voor het zaaien hak je de grond open met een spitvork. (Geen spade, dieper zitten bacteriën die goed zijn voor onze grond maar nefast kunnen zijn voor onze groenten).
Dan maken we de grond plat. Met de handjes of een ‘tool’, om de klonters uit de aarde te krijgen en het onszelf makkelijk te maken.
Dan maak je dus een rijtje, zaadjes 1 à 2 cm van elkaar, en dek je ze af.
Eerst toont Jos ons de truck om direct af te dekken (met de aarde van het volgende rijtje, groot applaus!), Erna hebben ze toch nog water gekregen, niet vergeten, dus!
Als het niet te koud is kunnen de zaadjes binnen de week kiemen.
Je oogst ze best als ze 20 cm hoog zijn.
Als je de wortels laat staan kan je minstens 2 keer per jaar oogsten.


Bedankt en tot Rode Biet als ik me niet vergis...

Verslaggeefster ter plekke Ellen Bettens

comments powered by Disqus

Gerelateerde activiteiten

Lavagraphics